fredag, mars 24, 2006

Alakkajåkkimovi

"Alakkajåkkimovi!" sjunger Sigvard medan han studsar runt på köksgolvet. Lockarna dansar och ansiktet lyser. Sången är lemurernas discohit ur Madagaskar, I like to move it move it. Sigvard är magsjuk och har haft rejält "ont på magen" i två dygn nu. Vid fyratiden i morse vaknade han och låg och jämrade sig och vred sig i sängen bredvid mig, men sedan somnade han om och status sedan frukost är att han är pigg och utan besvär - uppenbarligen, eftersom han dansar och är glad. Håller tummarna för att det ger med sig, han har haft så ont förut att han har gråtit.

Hemma med honom på förmiddagen. Läser om Sjöwall/Wahlöö. Läser man böckerna i svit blir man lite trött på att de är så tydligt tendentiösa i sin samhällskritik, men jag gillar dem ändå.

Tidsanda. Ord som inte används särskilt flitigt idag men som återfinns i ex Mannen på balkongen: slaskskåp, draglådor, ungkarlshotell. Särskilt funderar jag över draglådor. Idag säger vi kökslådor och menar att det är lådor som går att dra ut, per definition. Vi har inte så många lådor i våra kök som är statiska och bara står på golvet eller någon annan stans. Jag kommer då inte på något mer än möjligen brödskrinet. Och vedlår. Vedlårar överflödar det inte direkt av i våra kök. Ungkarlshotell vet jag faktiskt inte ens vad det är. Kan ha ett hum om betydelsen förstås, men vet inte om företeelsen finns kvar.

2 kommentarer:

Magnus Andersson sa...

Ungkarlshotell kallas väl ”härbärgen” eller ”natthärbärgen” i dag. ”Hotellhem” tycks vara en officiell benämning. Jag kan tänka mig att åtminstone inte alla gästerna på de forna ungkarlshotellen var i fullt lika dåligt skick som gästerna på dagens härbärgen. Till min förvåning finner jag på Internet att det sista ungkarlshotellet i Stockholm avvecklades så sent som 1998. En historik över hotellhemmens i Stockholm verksamhet finns på http://www.hotellhem.se/historik.pdf

Anonym sa...

Här är sajten om ungkarlshotell och andra borttappade saker: http://www.katarinabangata.se/photo_archive.html