onsdag, mars 08, 2006

Allmänt strukturfel

Jag tror det var i början av veckan som jag läste i UNT om avgående länspolismästaren. Fångades av bilden på honom tillsammans med den kalv som han hade fått i pensionsavgångspresent. Rätt sött. Han dricker tre liter mjölk om dagen, karlen. Fortsatte att läsa resten av artikeln om honom. Det har stormat en hel del kring honom, för några år sedan gick exempelvis 200 poliser i Uppsala ut med en gemensam platssökningsannons för att demonstrera sitt missnöje med honom. Jag har naturligtvis ingen aning om hans ledarskap, han kan ju ha varit helrutten som chef. Vad vet jag. Men det som framgår i artikeln är att han aktivt har velat arbeta med de så kallade mjuka frågorna och jobbat en hel del med jämställdhet.

Han berättar för UNT att han ställt frågan "Vad tycker ni om kvinnliga poliser?" till sina anställda. Svaret är ett slags grabbigt "Jo de är ju snygga att titta på." Detta sagt av män som säkert har kvinnliga kollegor som de uppskattar och litar på. På individnivå (föreställer jag mig) har de allra flesta manliga poliser antagligen inget emot kvinnliga kollegor på grund av deras kön. Men så fort man för upp frågan på en allmän nivå ligger det kvar i strukturen att man skall bli grabbig och flina och markera att kvinnor förstås aldrig kan tillföra polisväsendet något. Vi har rätt långt kvar till en vettig syn på jämställdhet så länge sådana här strukturfel tillåts leva vidare.

Sedan hade han också frågat om vad man ansåg om homosexuella poliser. Svaret var ett asgarv.

Denne länspolismästare, denne de mjuka frågornas man har inom kåren fått benämningen Kapten Klänning. Säger oceaner om inställningen. I UNT:s artikel framgår att han valt att se det tänkta öknamnet som en hedersbetygelse. Heder åt en sådan man.

Inga kommentarer: