fredag, maj 02, 2008

Normer

Häromkvällen satt Sivard och jag och tittade på Simpsons. Det var en mysig kvällsstund, Sigge var nöjd över att få vara uppe längre eftersom han hade lov och jag mådde bra av att sitta med Sigge.

Reklampaus. Telias reklam där två män med stora maskiner kommunicerar via blomsterspråket, och där konversationen avslutas med "Jag älskar dig".

Sigvard: Man kan inte bli kär i en kille. (Översättning: en kille kan inte bli kär i en annan kille.)
Jag: Jo. Det handlar om vilken människa man blir kär i. Det finns flera killar som är kära i killar och tjejer som är kär i tjejer.

Sedan avbröt jag för ovanlighetens skull. Jag har en ruskig tendens att prata alldeles för länge och mycket om sådant som jag tycker är viktigt när det kommer upp med mina barn. Blir på tok för mycket bakgrundshistoria och kulturella referenser och sidospår och jämförelser. Mina stora barn känner igen det, så jag behöver inte hålla på särskilt länge innan deras blickar blir glasartade. De vet vad som skall komma, liksom.

Men jag kommer alltid att försöka få mina barn att se att det finns normer som styr allt. Att det är bra att man genomskådar det. Och sedan väljer man ju själv vilka normer som känns vettiga, relevanta, rätta och riktiga för en i livet. Det handlar inte om normlöshet, utan att förstå att det som är självklart i en tid och för vissa människor inte alls är det i en annan kontext.

Inga kommentarer: