fredag, februari 18, 2011

Vardagsdetektiv

Jag gillar att plocka ihop små informationssnuttar från spridda håll och få ihop dem till ett sammanhang. Som att leta ledtrådar och nysta sig fram och plötsligt, där är det! Nystanet, svaret, lösningen. Sådant gör man mest hela dagarna utan att lägga märke till det, men emellanåt får jag små aha-upplevelser.

Slöläste i Våra Gårdars tidning. Våra Gårdar är nykterhetsrörelsens samorganisation för samlingslokaler och kan väl närmast jämföras med Hembydsgårdarnas riksförbund. Tidningen dimper ner i vår brevlåda med jämna mellanrum. Det är inte den mest spännande av publikationer, men ibland är det en bild på någon man känner eller så, så jag bläddrar lite. I det här numret fanns en sammanställning över föreningar som ansökt om pengar från Boverket via Våra Gårdar. Där såg jag exempelvis att *iggisföreningen* i Öregrund hade ansökt om en summa pengar som var så pass stor att det handlar om mer än bidrag till att klä om stolssitsar eller liknande. Vardagsdetektiven i mig vaknade. Aha! Föreningen tänker inte lägga sig och dö utan de satsar på att renovera/handikappanpassa/byta rör eller något annat. Det betyder i ett längre perspektiv att det finns en tanke om verksamhet i huset. Då blev jag lite vardagsglad.

Det var inte svårt att lista ut, men det är precis det här detekteveriet som vardagen går ut på. Lägga ihop ett plus ett och se att det utan svårigheter blir just två.

*Iggis= medlem i IOGT-NTO. Används internt inom IOGT-NTO-rörelsen om de medlemmar som fyllt 26 och passerat den fruktade gränsen mellan UNF och (flämt) IOGT-NTO. Oftast har det en godmodig innebörd, nästan som ett smeknamn. Ordet kan ibland dock förekomma i sambande med adjektiv som j-a dumma sk-tskalle och annat. Då uttalat av medlem i barn- eller ungdomsförbundet. (Och ja, jag har varit iggis i många långa år nu.)

Inga kommentarer: