måndag, april 25, 2011

Ingen pardon

Haft en lugn och skön dag trots att den startade med migrän. En tablett och en timme senare klev jag upp och körde ett yogapass lite försiktigt, och sedan har det gått bra. Legat i hängmattan och läst. Stickat. Ser nu på TV, reprisavsnitt av Lyxfällan. Det här avsnittet griper tag i mig. En familj där mamman fick bröstcancer och man faktiskt struntade i hur pengarna rann undan den där julen som mycket väl hade kunnat bli hennes sista, och sedan har allt gått fortsatt utför ekonomiskt.

Jag förstår det så väl. Den förtvivlan man känner när man riskerar en sista tid med någon gör att det är lätt att tycka att inget annat än att få vara tillsammans betyder något. Man vill sätta livet på paus. Tyvärr rullar allt på ändå och till sist måste man ta itu med det som har hänt medan man befann sig i sin paus. För en del blir det katastrof. Uttrycket en olycka kommer inte ensam är så fruktansvärt sant. Jag minns berättelser från sjukhuset om familjer som dels förlorat sitt barn efter en lång tids sjukdom med allt vad det innebar av sjukhusvistelse på främmande ort och frånvaro från jobbet - och dessutom måste gå ifrån hus och hem för att ekonomin rasat under sjukdomsperioden. Betänk då att man redan har sitt livs tyngsta börda att försöka klara sig utan att digna under. Livet är skoningslöst.

Måhända konstigt att reflektera över en sådan här solig och varm annandag påsk, men som sagt, livet ger inga pauser eller någon pardon.

Inga kommentarer: