torsdag, maj 09, 2013

Vi som dricker saft och vatten orkar dansa hela natten

Idag är det Kristi himmelsfärds dag. Det är också en temadag för svensk nykterhetsrörelse sedan mitten av tjugotalet någon gång. Den kallas folknykterhetens dag. Fordom firades den med musikkår, marscherande, kanske något välformulerat torgtal och sedan picknick i det gröna. Så småningom förändrades tidsandan och marscherande till musik har försvunnit ur sammanhanget.

Inom IOGT-NTO-rörelsen, som ju är min hemvist, har vi länge satsat på att göra olika saker hela veckan, helt enkelt för att många åker bort över långhelgen och det vare sig finns folk att uppbåda för aktioner, och inte finns övrigt folk kvar på orten som kan uppmärksamma sagda aktioner.

I Uppsala delades det ut flygblad till pendlare (maken tog som vanligt det grymt tidiga passet som startar kl 5), det har varit lunch beat, Fest på stan med snofsiga alkoholfria drinkar, kaffeutdelning till pendlare (ja, kl 5 gällde som start även där) och idag, på själva folknykterhetens dag, drar UNF snart igång sitt LAN. Inte så mycket musikkår och picknick över det hela längre.

Men budskapet är det samma. Vi är många som inte förstår varför alkohol skall vara med överallt. Vi är återigen många som lever utan - och aldrig har saknat det. Det har inte ett dugg med pekpinnar att göra. Det är ett ifrågasättande av den norm som säger att vi inte klarar oss utan alkohol. Att inget som är roligt kan vara det utan alkohol. Au contraire, som fransmannen säger. Au contraire, mes amis!

Inga kommentarer: