tisdag, maj 27, 2014

Bollen är rund och huvudet tomt

Sirius, den stolta sportklubben, vill få mer publik till sina matcher. Hur skall man få strömmen av sportintresserade människor att vridas åt Studenternas IP:s håll framöver? Hur skall arenans kostnader förmeras? Ja, inte är det genom att försöka öka intresset för sporten eller göra speciella arrangemang eller så. Nä, mer publik och alltså mer stålar skall man få genom att sälja alkohol. För det är precis vad fotbollen behöver. Mer alkohol i samband med matcher. Vilket folkfest! Det är två månader sedan en Djurgårdssupporter dödades och Sirius styrelse har redan glömt. För det händer ju inte igen. I alla fall inte här. Och förresten så la-la-la (sjunger högt för sig själva och täcker över öronen med händerna).

Även utan det tragiska dödsfallet i bakhuvudet hade jag ställt mig ytterst skeptisk. Hur cynisk får sporten bli? Nog för att det i många fall kan finnas kalkyler på att dra in på gungorna det man förlorar på karusellen, men här finns det sannerligen inga gungor. Bara karuseller. Karusellen heter folkhälsan. Och ju mer man förlorar på folkhälsan, ju mer kostar den. Det låter som mycket dålig business, det här. Men Sirius styrelse tycker det är finfint och oroar sig in nästa andetag för säkerheten kring matcherna.

Hallå-å-å-å? Det är så tomt så det ekar på hjärnkontoret. Nu har ni väl ändå haft otur när ni tänkt, boys and girls. Fotboll + supportar + match + alkohol ger mycket sällan resultatet säkerhet. Här kommer en kuggfråga: tror ni att det kommer mer publik till matcherna om det går att köpa alkohol på plats (och elda på sitt hat för motståndarlagets supportrar och så uppstår det bråk och så vill ingen barnfamilj i världen gå dit igen, heller inte folk som faktiskt gillar fotboll och är där för att titta på spelet), eller tror ni att det på sikt kommer färre?

Men jag erkänner att det är lyckat att Studenternas IP ligger bredvid Ackis: det är i alla fall jäkligt nära till akuten.

Inga kommentarer: