onsdag, juni 04, 2014

Stor glädje, liten sorg

Vissa dagar skakar om en. Något händer som gör att perspektivet skiftar en aning - eller väldigt mycket.

Tönnes födelsedag var en sådan. Livet förändrades och vi riktade in oss och våra förväntningar för Tönnes del efter det som inte går att komma runt; han har Downs syndrom. Och så har vi levt på i vår vanliga vardag, med höjdpunkter och bottennapp. Tönnes har hela tiden varit en symbol för att livet är så starkt och riktigt även i det där man vanligtvis ser något annat. (Eller kanske just därför.)

Hela tiden har han varit ett älskat mysterium. Vi vet inte riktigt hur det funkar i hans tankar. Vad som kopplar, vad som inte gör det. Varför pratar han inte?, har vi tänkt och sett flera av hans jämnåriga kompisar med Downs syndrom som pratar på. Samtidigt har det inte spelat någon roll för oss mitt i livet. Tönnes är som han är och vi är som vi är. Vi är så glada över att Tönnes kom till oss. Att han finns i våra liv. Det är ingen påklistrad glättad vykortsfilosofi utan det är sanningen.

Igår fick vi träffa Tönnes blivande lärare och fick veta hur klassen kommer att se ut och hur skoldagarna på gymnasiet kommer att bli. Jag blev oväntat berörd av att det blev så konkret. Tönnes skall börja gymnasiet! Så händer något även idag som gör att de här två dagarna för  mig känns som märkesdagar. Egentligen har inget hänt. Egentligen kommer det inte att vara någon skillnad. Men ändå: idag fick vi veta att Tönnes har autism.

Jag vet inte varför jag är så omtumlad av det beskedet. Praktiskt kommer det föra med sig att man har en förbättrad insikt om vad han behöver hjälp med. Praktiskt sett kommer det att stå med i alla ansökningar framöver som vi måste fylla i, från lägervistelser till gruppboende. Praktiskt sett har Tönnes givetvis inte fått ytterligare ett hinder bara för att vi har fått veta att det finns, utan tvärtom. Han har fått en diagnos och det hjälper honom att bli förstådd och få rätt stöd. Det är snarare tråkigt att diagnosen kommer så sent. (Det finns förklaringar till det som jag kan återkomma till. Kort kan sägas att det så sent som i början av 1990-talet skrevs en artikel som hävdade att Downs syndrom var ett skydd mot autism, dvs att personer med Downs syndrom inte kunde få autism.) På det stora hela är det bara bra att vi vet.

Varför känns det då så tungt? Jag låtsades inför mig själv, Tönnes pappa, doktorn, och specialpedagogen idag att det var en baggis. Men det snor runt i magen på mig. Förmodligen behöver det några timmar till för att landa och sedan är jag rationell igen och ser det för vad det är. Diagnosen är ett stöd. Tönnes är densamme. Han skall ha all hjälp och förståelse som han kan få. Pojken, nej, den unge mannen, Tönnes är den stora glädjen. Hans funktionshinder är små sorger i sammanhanget. Jag får aldrig låta dem ta överhanden.

Inga kommentarer: