söndag, september 14, 2014

Hej Sd-väljare

Vi vet inte ännu hur många svenskar som har röstat på Sverigedemokraterna eftersom den första prognosen dröjer. Men det är fler än förra valet. Nu undrar jag hur det kommer sig att du röstat på ett parti som är rasistiskt?

Jo, det är de. De kan bedyra tills de blir blå av andnöd att de har nolltolerans mot rasism i partiet, och allt annat blaj de kör med för att dölja sin värdegrund. Synd bara att det händer om och om igen att Sd-företrädare beslås med grovt rasistiska yttranden. Hur kommer det sig att du ändå röstar på dem? Kan det bero på att du själv faktiskt är rasist?

Nej, så illa kan det ju inte vara. Du har säkert suttit och ryst av fasa under historielektionerna i grundskolan när andra världskriget och nazismen har kommit upp. Du ryste kanske inte lika mycket när ni läste om kolonialmakternas framfart i Afrika och Asien, men du tyckte nog att slaveritiden i Amerika inte lät helt okej. Egentligen är du en hygglig typ som inte tycker att man skall vara för taskig mot människor och att man inte får bära sig åt som nazisterna gjorde och utrota människor. Så hur kommer det sig att du inte förstår var Sd har sina rötter?

Ibland talar man om att partier kan dras med barnsjukdomar. Det vill säga att de i sin begynnelse, när politiken höll på att utformas, hade åsikter eller gjorde saker som de sedan insåg var mindre lyckade eller rentav förkastliga. Sd kör gärna med det. Men att påstå att Sd inte har en rasistisk värdegrund och att de kommer att växa ifrån de åsiktsyttringarna är ungefär lika trovärdigt som att säga att Moderaterna inte framhåller det kapitalistiska systemet och marknadsekonomi som den rätta vägen i samhällsbyggandet som grund, och att de i själva verket kommer att gå över till att arbeta för planekonomi i framtiden. Det är helt enkelt inte sant.

Du bör veta vad du har röstat på. Om du inte har legat under ett täcke med kuddar över huvudet i fyra års tid borde du vid det här laget veta vad Sd är. Du borde veta att den människosyn som Sd lever efter i ett slag kan göra dina grannar, kompisar, syrrans kille eller dina barns lärare antingen marginaliserade - eller utsatta och utfrysta. Du har alltså inget att skylla på den dag det börjar gå riktigt snett. Du är ansvarig för att ha röstat fram ett parti som lever på folk med rötter i fascistisk och rasistisk mylla.

Jag ville bara säga det.

Inga kommentarer: