onsdag, januari 14, 2015

Nu blir jag sådär glad över människor och folkrörelser igen

Det finns folk och det finns folk. Och så finns Gun i Skutskär. Jag har just pratat i telefon med henne och känner mig lite som jag blivit omkörd av en långtradare när jag promenerat längs med E4:an.

Skutskär, tänker ni. Rätt litet samhälle. Kanske rentav med lite avfolkningsbygdsvarning. Och så tänker ni IOGT-NTO-rörelsen i Skutskär. Haha, tänker ni. Tre gamla tanter och en farbror. Ordenshuset i Skutskär. Ni ser för er er en kåk som ekar tyst och ödsligt utom en gång varannan månad då de tre tanterna och den enda farbrorn har lite möte och dricker kaffe. Felfelfel, utbrister jag som Brasse i Fem myror är fler än fyra elefanter. Nu skall jag berätta för er vad som försiggår i ordenshuset i Skutskär en vanlig vecka.

För det första har man Alphace där varje vardag mellan kl 8 och 16. Ni kan läsa själva om dem via länken. Alphace kan bland annat ses som ett komplement till SFI:s verksamhet. Bra grejer, tycker jag. 
Måndagar 17-18.30 är det pyssel för barn mellan 4 och 6 år. Så har man en showkidsgrupp också, förstås. I Skutskär har Junis hållit på med teater och showkids bra länge nu.
Tisdagar skall man precis dra igång pysselgrupp (scrapbooking och sådant)  för föräldrar och barn kl 14-15. På kvällen har Junis träff 17-18.30.
Onsdagar är det showkidsgrupp.
Torsdagar är det showkidsgrupp.
Fredagar är det faktiskt inget inbokat - än, tillägger jag, med kännedom om IOGT-NTO-föreningen och Gun. Men då finns det utrymme för att arrangera musikcaféer med jämna mellanrum
Lördagar som ovan!
Söndagar vuxenbugg, för nybörjare kl 15 och fortsättningskurs kl 16.

Utöver detta drar IOGT-NTO-föreningen iväg till äldreboendet Fyrklövern på måndagar för att köra sittande dans med dem som bor där och kan ha svårt att komma sig iväg någonstans. Föreningen tänker även dra igång den lättsamma tävlingen Musikleken där. Varannan tisdag skall de ordna bingo för de boende. De har arrangerat två föreläsningar där också, hittills en om fotvård och en om diabetes.

Ungefär här inflickade Gun att det hade varit så dött och segt med verksamheten i höstas att hon hade lust att bara lägga ner, Junisföreningen har till exempel tappat så många medlemmar så nu är de bara ca 40 stycken (Bara! tänkte jag och försökte påpeka att det är jädrigt bra)  men så lade hon väl i en högre växel igen - det sista sade inte hon, men jag vet, jag - och pratade med rätt personer och så liksom bara lossnade det. Jag skrev så pennan glödde för att få med allt. Gun hämtade andan och jag trodde att nu skulle vi säga hejdå och lägga på luren.  Men då hade hon kommit ihåg att de ju hade visat film under julen, haft julgransplundring och trettondagsblues på musikcafé. På musikcaféet den 13 februari blir det blues igen med bandet Nash. Då kan de utöver kaffet och kakorna erbjuda alkoholfria drinkar och pannacotta. Och så har hon bokat in sångerskan Vendela Duclos för en föreställning i april. Och så var det visst något mer men då ringde det dels på dörren här så jag var tvungen att gå och öppna, dessutom ringde det på hennes andra telefon för andra gången under vårt samtal så då lade vi faktiskt på.

Ja. Så här kan det vara. En mindre ort. En folkrörelse som många väljer bort eller inte tänker på. Ett hus. Människor som ibland orkar göra mycket, ibland inte orkar alls. Befolkningsunderlag som bara i sig gör att det kanske inte blir så många medlemmar. Och så blir det så bra! Samarbeten med nya svenskar, med de nätverk som finns i kommunen, en frimodighet och vilja att alla skall få komma och vara med - och ett sjutusans driv.

Det finns flera personer som Gun. Jag känner och känner till många av er. Det finns föreningar i folkrörelsesverige som på samma sätt som den i Skutskär har verksamhet som man drömmer skulle finnas på varje ort i landet. För här handlar det om något större än bara den egna föreningen och de egna medlemmarna. Det handlar om att vilja göra något för det samhälle man lever i. Tänk vilken tillgång ordenshuset i Skutskär, och medlemmarna i IOGT-NTO-föreningen är för orten. Ett hus fullt med verksamhet, med människor som brinner och bara vill vidare, framåt hela tiden och ser nya möjligheter. Ett öppet hus, öppna människor.

Jag säger som jag sagt förut: folkrörelser är det bästa jag vet näst rabarberkräm.

Inga kommentarer: