måndag, januari 30, 2017

Människor lever, människor dör

När jag var barn satt jag ibland och tittade i telefonkatalogen efter roliga namn. Det blev inga långläsningar direkt, utan kortare nerslag. Namnet på en person kommer jag fortfarande ihåg. Det var en man som bodde i Surahammar och lystrade till det välklingande namnet Sherlock Öhman.

Genom livet har jag ibland skänkt honom en tanke när jag läst Conan Doyle eller sett någon filmatisering av berättelserna. Jag har lekt med tanken på hur den fiktive Sherlock Holmes liv såg ut, och hur den verklige Sherlock Öhmans kan ha varit, utan att veta något om den sistnämnde mer än namn och boplats. Jag har tänkt mig att Öhmans föräldrar diggade detektivromaner och så har jag undrat om han hade syskon och vad de i sådana fall hette. Hade han en bror som fick hete Mycroft?

Nyss kom jag att tänka på telefonkatalogen, bläddrandet och letandet efter annorlunda namn, och mindes Sherlock i Sura. Jag googlade. Där fanns han. Född i Tvärminne, bosatt i Sura och avliden 2009. En verklig människa som levde sitt liv. Arbetade på bruket, antagligen. Kanske gillade han att fiska eller brodera. Han kanske sjöng i kör eller ägnade sig åt orientering varje ledig stund. Han var nog gladlynt - eller tjurig. Ja, inte vet jag, allt är möjligt. Det är möjligt att han var privatdetektiv på sin fritid och hjälpte människor på olika sätt... det känns i alla fall fint att ha hittat honom. En riktig människa med ett helt liv som är en egen berättelse, precis som varje människas liv är det. Så fort man börjar skrapa lite på ytan av en person man snubblat över (som i en telefonkatalog över riktnummerområde 0220 för snart fyrtio år sedan) väller ett helt liv fram. Det kan göra en förtjust eller förskräckt, allt efter läggning.

Det är därför det är ett sådant vansinnigt slöseri med orättvis resursfördelning, svält, krig och varje sorts hantering av människor som objekt. Alla tankar och känslor och drömmar som ryms i varje enskild människa på jorden - det måste vara värt något. Människovärde, kanske det kallas.